Wanneer is het tijd voor nieuwe banden?

De levensduur van de banden is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet er gekeken worden naar het rijgedrag van de bestuurder. Wanneer hij/zij een sportievere rijstijl heeft zal er vaker worden opgetrokken en afgeremd met de auto. Dit bevordert uiteraard de slijtage aan de band. Ditzelfde geld ook voor te hard rijden. Hoe hoger de snelheid van de auto, hoe meer het profiel van de desbetreffende autobanden aangetast wordt.

 

Een te lage bandenspanning zorgt tevens voor een snellere slijtage van jouw autobanden. Door een verminderde wegligging zal de band “meer moeite” moeten doen om zich enerzijds aan te passen aan het rijgedrag van de bestuurder en anderzijds de juiste grip op het wegdek vast te houden.

 

Doordat de motor bij een te lage bandenspanning meer werk moet verrichten om de auto voort te bewegen zal je brandstofverbruik ook nog eens verhoogd worden. Te lage bandenspanning kost je dus nieuwe banden op de langere termijn. Op de korte termijn ben je meer geld kwijt aan brandstof.

Merk en type van de band

 

Het merk en het type van de band kunnen als derde van invloed zijn op de levensduur van jouw autoband. Doordat bandenmerken als Michelin, Bridgestone en Continental hun banden uitvoerig testen en gebruik maken van kwalitatief beter rubber zijn banden van deze producenten doorgaans niet alleen betrouwbaarder, maar ook duurzamer.

 

Andere producenten besparen soms op materialen wat voor hun goedkoper in te kopen is. Of maken juist gebruik van materiaal dat de band “stiller” maakt. Vaak versnelt dit juist het slijtageproces van de band. Check hier meer over nieuwe banden kopen.